Historie ponožek

Přemýšleli jste někdy, jak a kdy vznikly ponožky? Možná by se mohlo zdát, že se jedná o vynález moderní doby, ale tak to úplně není. Moderní podoba ponožek se datuje do 4. století našeho letopočtu. Jiné formy ochrany a zateplení nohou se ovšem objevovaly již v dávné minulosti.

Prehistorické ponožky

Od pradávna si naši předkové chránili chodidla různými způsoby. Za předchůdce ponožek můžeme považovat pruhy zvířecí kůže již z doby 7 000 před naším letopočtem. Tyto pruhy látky zvané onuce (ovinky, zavinovačky) se pak vyskytují v historii u chudších obyvatel až do objevu strojní výroby ponožek.

Další alternativou k pradávným ponožkám byly například travní vycpávky v botách mumie „ledového muže” Ötziho, pocházející z doby zhruba 3 100 př. n. l., které mu prakticky sloužily jako moderní funkční ponožky.

První písemnou zmínkou o ponožkách najdeme u řeckého básníka Hésioda a první nálezy ponožek, jak je známe dnes, klademe do Egypta do období zhruba 300 n. l. Jednalo se o ponožky pletené z vlny a byly určené pro nošení v sandálech.

Ponožky ve středověku a novověku

Ponožky tedy postupně získaly jasnou definici. Jedná se o část oblečení, která se nosí pouze okolo nohou. Ovšem vzhledem k době a ceně výroby se stávají oblečením pro bohaté (okolo roku 1 000 n. l.). Chudí si proto musely vystačit s onucemi, čili omotáním chodidel kusem látky. Postupně se také různě měnila délka ponožek, až vznikly podkolenky a punčochy. Navíc se vyvíjela i jejich role ve společnosti. Od skromné ochrany nohou po jejich okázalé nošení muži u šlechtického dvora.

V roce 1589 přišel Angličan Williama Lee s patentem na pletací stroj. Údajně se k vývoji tohoto stroje odhodlal kvůli tomu, že mu žena ponožky nechtěla plést. Ovšem výrobek se tehdejší královně příliš nelíbil a Lee uspěl až u francouzského krále Jindřicha IV. a začal vyrábět ponožky ve městě Rouen.

Pletací stroje se samozřejmě stále zlepšovaly a o kvalitním strojním pletení ponožek můžeme mluvit přibližně od roku 1750.

První „moderní“ ponožky

V 19. století byl vynalezen kruhový pletací stroj a ponožky tak začaly být bezešvé. Tento stroj nicméně nedokázal měnit počet ok v úpletu a ponožky proto špatně držely a jednalo se v podstatě o pletené válce.

Obrovský rozmach zaznamenaly ponožky v první světové válce, kdy bylo jasné, že vojáci s kvalitními ponožkami měli mnohem méně problémů s chodidly. Když byl v roce 1938 objeven nylon a jeho možnosti využití v ponožkovém průmyslu, byl to další krok na cestě k ponožkám, jak je známe dnes.

Nejmodernější ponožky

A tím se dostáváme do přítomnosti. Nástup syntetických materiálů, bambusové viskózy či merino vlny přináší změny v ponožkovém světě s každým dalším rokem. Ponožky jsou již pro všechny možné příležitosti. Máme ponožky coby symbol elegance, či speciální zdravotní, dětské, sportovní ponožky, ponožky do zimy i do léta, do různých typů bot apod.

Jak je vidět, ponožky již nejsou jen kusem látky v botě, jsou přímo kusem historie.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz